Microsoft heeft de panorama-tool van zijn online dienst Bing Maps in Duitsland offline gehaald. Het bedrijf spreekt van een voorzorgsmaatregel nadat het diverse klachten ontving van Duitse burgers die zich zorgen maakten over de handelswijze van Microsoft aangaande het blurren van privacygevoelige foto's.

Microsofts woordvoerder Thomas Baumgärtner spreekt van een beperkt aantal klachten. “Dit zijn op zichzelf staande klachten, niet geïnitieerd door overkoepelende privacy-organisaties." De zegsman wil verder niet ingaan op exacte aantallen maar noemt de klachten “gelimiteerd."

Duitsers niet gediend van straatfoto's

Eind 2005 kwam Microsoft voor het eerst met een eigen online kaartendienst. Na diverse naamwijzigingen kwam deze medio 2009 onder de noemer Bing. Net als het bij het grote publiek veel bekendere Google Street View bracht Microsoft met Streetside een panaroma-tool, waarop men 360 graden-foto's kan bekijken op straatniveau. Bing voegde daar ter onderscheiding nog luchtfoto's onder de noemer 'Birds-eye' aan toe.

Google stuitte met zijn straatfoto's in het verleden ook al eens op Duits en ook Belgisch verzet. Het grote publiek was niet gediend van de online dienst en uiteindelijk moest de rechter er aan te pas komen. Wat volgde waren geruchten dat Google ook zou stoppen met Street View in Duitsland. Toch is deze dienst vandaag de dag nog gewoon beschikbaar in dat land.