Smith reageert met zijn brief op de beschuldiging van de EC dat de softwarefabrikant niet voldoet aan de opgelegde verplichting om meer openheid van zaken te geven omtrent zijn serverprotocollen.

De EC dreigt Microsoft met een dwangsom van twee miljoen euro per dag als de softwarefabrikant niet binnen vijf weken alsnog aan haar eisen voldoet.

Smith is verbolgen over de houding van de Commissie en meent dat iedere keer dat Microsoft een stap zet, de randvoorwaarden en eisen weer lijken te veranderen.

'We hebben een nieuwe versie van Windows verscheept, we hebben een boete betaald en we hebben Microsoft-technologie├źn opengesteld om interoperabiliteit te bevorderen', schrijft Smith. 'Elke keer als we een aanpassing maken, stelt de Commissie de doelen bij om vervolgens andere aanpassingen te eisen.'

Verder schrijft Smith dat de Commissie nu ook eist dat de interne werking van Windows wordt gedocumenteerd en gelicenseerd. Dit kan volgens de advocaat leiden tot Windows-klonen. Volgens Smith verwart de EC het vrijgeven van de broncode met het vrijgeven van de interne werking.

Volgens Smith is de klacht van de Europese Commissie bovendien achterhaald omdat de softwarefabrikant vorige week nog nieuwe technische documenten heeft ingediend. De advocaat stelt dat de Commissie en de door de EC aangestelde onafhankelijke adviseur deze documenten niet hebben gelezen.

Microsoft heeft tot 25 januari 2006 de tijd gekregen om inhoudelijk op de bezwaren van de EC te reageren. De dwangsom gaat echter met terugwerkende kracht in vanaf 15 december als blijkt dat Microsoft eind januari nog geen gehoor heeft gegeven aan de eisen van Europese Commissie.