Microsoft zegt 'toegewijd te zijn om het hele Windows-ecosysteem serieus te beschermen' en daarom de 'IE7 installatie-ervaring te updaten om het aan zo veel mogelijk Windows-gebruikers ter beschikking te stellen', aldus het bedrijf in een blogposting.

Door de 'installatie en beschikbaarheids'-update wordt bij de installatie van IE7 niet langer de Windows Genuine Advantage-validatie uitgevoerd. Tot nu toe controleerde dit hulpmiddel of de geïnstalleerde Windows XP-versie legitiem was. Was dit niet het geval, dan kon Internet Explorer 7 niet worden geïnstalleerd.

Volgens Microsoft is IE7 'hard onderweg om de meest gebruikte browser ter wereld te worden'. Het bedrijf wil de nieuwe browser aan Windows-gebruikers opdringen omdat deze een stuk veiliger is dan diens voorganger, IE6. Microsoft blijkt met name trots op het ingebouwde phishing-filter dat consumenten naar eigen zeggen 900 duizend keer per week beschermt tegen bekende phishingsites. Daarnaast is IE7 nog steeds de enige browser met ingebouwde ondersteuning voor zogeheten Extended Validation SSL Certificaten die online fraude helpen voorkomen, aldus Microsoft.

Microsoft heeft in de update nog een aantal wijzigingen in IE7 doorgevoerd. Zo is de menubalk nu standaard zichtbaar, zijn de hulpbestanden van de online tour van IE7 ververst en is het installatiebestand aangepast aan de behoeften van systeembeheerders in bedrijven.