Dat blijkt uit interne e-mails van Microsoft waar de krant de International Herald Tribune (IHT) de hand op heeft weten te leggen. Verkopers van Microsoft kunnen het fonds gebruiken om Microsoft-software met hoge kortingen te verkopen of zelfs helemaal gratis aan te bieden. De ontdekking van de IHT kan verregaande gevolgen hebben voor het antitrustonderzoek dat de Europese Commissie naar Microsoft doet. De concurrentiewetgeving van de Europese Unie verbiedt bedrijven die een bepaalde markt domineren, om hoge kortingen te geven met als enig doel om concurrenten buiten de deur te houden. Volgens bronnen bij de Europese Commissie overweegt Brussel om Microsoft te dwingen om de in het krantenartikel genoemde e-mails en documenten over te dragen aan de Commissie. In het verleden heeft de Commissie al zware boetes opgelegd aan bedrijven als Michelin en British Airways wegens het geven van 'onrechtvaardige' kortingen.

Microsoft Confidential

Het meest explosieve mailtje is afkomstig van Orlando Ayala en dateert van 16 juli 2002. Ayala stond op dat moment aan het hoofd van de wereldwijde verkoopafdeling van Microsoft. Hij ontvouwt in het bericht met de titel 'Microsoft Confidential' de bedrijfsstrategie om overheden ervan te weerhouden om te kiezen voor goedkope alternatieven voor Windows. Op het moment dat overheden dreigen voor concurrerende software te kiezen, kunnen de Microsoft-verkopers een beroep doen op een speciaal hiervoor in het leven geroepen fonds, zo blijkt uit het bericht dat ook is verzonden aan bestuursvoorzitter Steve Ballmer. "Verlies onder geen enkele omstandigheid van Linux", schrijft Ayala. Twee dagen nadat Ayala zijn mailtje verstuurde, schreef Michael Sinneck (hoofd van de afdeling 'services') dat het bedrijf 180 miljoen dollar had vrijgemaakt om bedrijven korting te geven op de consultancy-activiteiten van Microsoft. Hiervan was 140 miljoen bestemd voor serversoftware, een markt waar de softwaregigant flinke concurrentie heeft van Linux.

Vermomming

Tot slot blijken werknemers van Microsoft bij Linux-bijeenkomsten te liegen over hun werkgever. Zo presenteerde Microsoft-medewerker Chris O'Rourke zich in augustus 2002 op de beurs LinuxWorld als een 'onafhankelijke computerconsultant'. "In het algemeen namen mensen dit voetstoots van mij aan", aldus O'Rourke in een e-mail. Doel van de 'vermomming' was om informatie te verkrijgen over de concurrentie. "Mensen waren meer geneigd om te praten." Een andere werknemer, Todd Brix, stelde zich op een Linux-conferentie in juni 2001 voor als een 'twijfelende computerfabrikant'.