Dat vertelt Stephen Elop, verantwoordelijk bij Microsoft voor de zakelijke softwaremarkt. Hij ziet de cloud vooral als aanvulling op de desktopsoftware, die nu al wordt verkocht.

Geen complete OpenXML

“OpenXML heeft een scala in implementatiemogelijkheden: sommige worden gekarakteriseerd als strikt en sommige als uitgebreid”, erkent Elop. “We doen ons best om de standaard uit te breiden in samenwerking met de standaardisatie-organen en ook de standaard te omhelzen. We hebben grote stappen gezet. Er zijn gebieden waar we nog wat werk te doen hebben.”

Onlangs ontstond er ophef omdat Microsoft in Office 2010 niet de strikte ISO-versie van Open XML implementeert, maar een 'afgekeurde versie'.

Die kritiek wijst Elop van de hand, zonder er verder inhoudelijk op in te gaan. Volgens hem zijn klanten tevreden met de gang van zaken en dat het bedrijf nog meer zal doen als klanten daarom vragen.

Google's gebakken lucht

“We zien een geweldige trend in groei en zijn in de positie om leiderschap te nemen om klanten de cloud in te krijgen”, stelt Elop. Hij denkt dat zijn bedrijf een leidende positie heeft en vreest de druk van Google niet. “Ze hebben veel interessante soundbytes, maar wij zijn de partij die klanten winnen.”

Hij wijst erop dat zij momenteel 40 miljoen zakelijke gebruikers bedienen, die betalen voor de clouddiensten. “Dat kan Live Meeting, Exchange Online of Sharepoint Online zijn”, betoogt Elop dan ook. Hij wijst erop dat de concurrentie er minder dan een miljoen betalende klanten bedient. “In termen van echt winnen maken klanten duidelijk een Microsoft-beslissing.”

Voor hem is dat een logische keus van klanten. Zo stelt hij dat de totale kosten voor klanten lager zijn en er een betere integratie met software op de desktop is. Als voorbeeld wijst hij naar de gemeente Los Angeles, die met veel bombarie naar de cloud van Google migreerde, maar nu toch fors moet investeren om geen last te hebben van productiviteitsverlies.

Cloud in combinatie met de desktop

Voor Microsoft is de cloud op zichzelf niet heilig en is de verwachting dat een combinatie van desktopsoftware met de cloud sterk is. Een voorbeeld is een tekstdocument dat online wordt bekeken, maar waar de computer bij het wijzigen kijkt of Microsoft Office die taak kan uitvoeren. “Dan heeft de klant een prettigere ervaring.”

In sommige gevallen is het werken met een desktopversie van software ook onmisbaar. Zo wijst de voorman erop dat de nieuwe Office 2010 ook in staat is om videobewerking uit voeren. Voor dat soort bewerkingen is zoveel rekenkracht nodig dat desktopsoftware onmisbaar is.

Groeimarkten

Omdat veel mensen niet betalen voor de software en toch graag Microsoft-producten gebruiken, denkt Elop nu een nieuwe kans te zien. Door de mogelijkheden online aan de man te brengen en vervolgens bij de gratis dienst ook betaalde aan te bieden, hoopt de onderneming een klein percentage tot een aanschaf te verleiden. “Dat zien we als een mogelijkheid om groei te realiseren.”

Volgens Elop is een totale migratie naar de cloud nog ver weg en zijn er ook nog risico's. Hij wijst desgevraagd op beveiligingsproblemen en privacyvraagstukken, die een overstap riskant maken. Een gedeeltelijk oplossing kan dan zijn om een eigen cloud te bouwen, zodat een overheid of bedrijf zelf de regie in handen houdt. Zo'n oplossing heeft de Amerikaanse federale overheid volgens hem inmiddels ook gekozen.

Beluister het interview (mp3) als onderdeel van de podcast ICT Roddels.