Pak de popcorn maar, want het gekissebis over het wel en wee van Windows 8.1, net beschikbaar, is begonnen. En hoe. Microsoft PR-baas Frank X. Shaw laat een negatieve videoreview van David Pogue niet onbeantwoord, en diskwalificeert het met één rake tweet. Maar of dat nou slimme PR is…

David Pogue, nooit verlegen om een gewiekste review, kraakt in anderhalve minuut Windows 8.1 af in een soort videoboodschap aan de ‘Geachte nieuwe ceo van Microsoft’. Ja, ‘tegelwereld’ is sterk verbeterd, maar Windows blijft schizofreen, constateert Pogue. “En de enige verbetering in de desktopmodus is de startknop die weer terug is! Maar nee, die stuurt je alleen maar terug naar tegelwereld”, sneert hij.

Lipstick on a pig

De ‘grote problemen’ waaraan Windows 8 leed zijn er nog steeds, dus de verbeteringen aan ‘tegelwereld’ zijn volgens Pogue niet meer dan een gouden ring voor de lelijke aap. In goed Engels: lipstick on a pig.

Hoewel Pogue natuurlijk van dik hout planken zaagt, leggen andere reviews de vinger op dezelfde zere plek. Veel bugs die Windows 8 plaagden zijn verdwenen en er zit veel nieuwe functionaliteit in, maar een soepele integratie van Metro en desktop ontbreekt nog steeds, concluderen bijvoorbeeld The Verge en Ars Technica en PC World.