Het van Unix afgeleide FreeBSD is door Microsoft samen met Citrix en NetApp naar Hyper-V gebracht. De it-leveranciers hebben device drivers voor het open source besturingssysteem ontwikkeld zodat het op Microsofts virtualisatiesoftware draait. Volgens NetApp was Microsoft degene die dit project heeft aangezwengeld.

Eigen ondergrond

“Microsoft toonde interesse om zijn support voor gast-besturingssystemen uit te breiden met FreeBSD", zegt technisch directeur Joe CaraDonna van NetApp. Hij wordt aangehaald in een blogpost van Microsoft over deze open source-samenwerking. Het gezamenlijke ontwikkelwerk komt uit als open source onder de BSD-licentie. Volgens de planning gebeurt dat deze zomer.

Storageleverancier NetApp gebruikt FreeBSD zelf als ondergrond in zijn virtuele storagesoftware Ontap-V, dat is afgeleid van NetApps hoofdbesturingssysteem. Het virtuele opslagproduct was tot voor kort alleen verkrijgbaar op servers van Fujitsu, bericht de Britse ict-nieuwssite The Register. NetApp-oprichter Dave Hitz heeft in een oude blogpost al eens uitgelegd hoe opslagbesturingssysteem Data Ontap is gebaseerd op Unix en FreeBSD, maar niet echt Unix en FreeBSD ís.

Fysiek naar virtueel

The Register concludeert nu dat de ontwikkeling van FreeBSD voor Hyper-V is gedaan om NetApps storage appliance de cloud in te helpen. Concurrenten als VMware en HP's LeftHand doen dit al. Een voordeel wat NetApp kan bieden met de omarming van Hyper-V is dat het zijn fysieke opslagsystemen relatief makkelijk kan omzetten naar virtuele, en vice versa. Opslagleverancier EMC, eigenaar van VMware, kan daar volgens The Register niet aan tippen.