De HTTP Speed+Mobility techniek van Microsoft is gebaseerd op een combinatie van Google's SPDY-protocol en de industriestandaard WebSockets. Eerstgenoemde techniek biedt webverkeer een versnelling van 15 tot wel 55 procent. Het is door Google ook ingediend bij de Internet Engineering Taskforce (IETF) om opgenomen te worden in de officiële http 2.0-standaard.

Speciaal voor mobiel

Microsoft doet hier nu een schepje bovenop. De techniek die het bedrijf nu indient bij de IETF neemt doelbewust de behoeften van mobiele apparaten mee in de versnellingsaanpak voor webverkeer. Daarnaast omarmt Microsoft beveiliging in zijn verbetering voor webbasisprotocol http (hypertext transer protocol). “De benadering die wij voorstellen richt zich op alle eindgebruikers van het web", blogt manager Jean Paoli, verantwoordelijk voor interoperabiliteit bij Microsoft.

Deze week vinden de IETF-bijeenkomsten plaats over de volgende versie van http, dat al het webverkeer vervoert. Naast Google en Microsoft zijn vele grote ict-leveranciers hierbij betrokken. Die industriebrede samenwerking, “hoe elke applicatie en dienst op het web communiceert, kan een positieve impact hebben op de gebruikerservaring, op operationele en milieukosten, en zelfs op de batterijduur van de apparaten die je ronddraagt", prijst Paoli http 2.0 aan.

'Niet alleen browsers'

Het doel van de IETF-werkgroep voor http 2.0 is internetcommunicatie flink te versnellen, door het efficiënter te laten verlopen. Microsofts Paoli benadrukt dat dit ook voor apps moet gelden, niet alleen voor browsers. De gesprekken van deze week moeten uiteindelijk leiden tot een voorstel voor een standaard, dat in juli 2013 ingediend kan worden voor ratificatie, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register. De definitieve standaard kan dan nog wel geruime tijd op zich laten wachten.