Het bedrijf deed die aankondiging met een keynote van Sam Ramji, directeur van Microsofts Open Source Software Lab, op de EclipseCon conferentie in Californië. Ontwikkelaars kunnen bij Microsoft informatie opvragen om hen te helpen met de integratie van hun Java-applicaties binnen de omgeving van Vista.

Bovendien zullen de twee partijen samen werken aan een Standard Widget Toolkit (de grafische library van Eclipse) die interoperabel is met Windows Presentation Foundation (WPF). Dat maakt het mogelijk om applicaties met WPF in Java te schrijven, aldus Ramji.

Identiteitsbeheer

Verder zullen de beide partijen samenwerken op het gebied van identiteitsbeheer door hun eigen projecten (Higgins van Eclipse en CardSpace van Microsoft) aan elkaar te koppelen. Op zijn blog laat Ramji weten dat de twee al geruime tijd samenwerken op het gebied, en dat code al over en weer gedeeld werd. Hij kondigt daar ook aan dat Microsoft en Eclipse in de toekomst meer zullen loslaten, "als we toonbare technologische resultaten hebben geboekt." Een voorbeeld die tijdens de speech naar voren kwam is de mogelijkheid van een geïntegreerde ontwikkelingsomgeving (IDE) van C# bij Eclipse.

Technici van Microsoft zullen zelf echter niet meeschrijven aan code voor Eclipse, en van een toetreding tot de stichting, waarin ook grote jongens als Oracle, Intel, SAP en IBM zitten, is dan ook geen sprake.

Formaliteit

De aankondiging van de samenwerking zelf is een formaliteit. Tijdens Microsofts eigen MIX-conferentie twee weken geleden maakte Ramji bekend dat de banden met de Eclipsegemeenschap worden aangehaald, maar hij wilde toen niet kwijt in hoeverre. Het bedrijf wil, zo beweert het, wel af van zijn imago als open-sourcehater. "Wij tekenen vandaag onze participatie in de wereld van open source uit", zegt Ramji op EclipseCon.

"Een van de dingen die je nu kunt doen is een Java-applicatie te schrijven voor Vista die er net zo goed uitziet als een applicatie geschreven in C#", reageert Eclipse-directeur Mike Milinkovich tegenover de Infoworld.com.

"Vanuit Eclipse gezien lijkt het allemaal geweldig", schrijft Michael Coté, analist bij open source-watcher Redmonk, op zijn blog. "De hulp met het optimaliseren van de gebruikersinterfaces van Eclipse voor Windows maakt de GUI van Eclipse en alle GUI's die daarop zijn gebaseerd alleen maar beter. En Microsoft meekrijgen met de ambities voor identiteitsbeheer van Higgins is geweldig."

Toch blijft hij voorzichtig. "We moeten meer kleine lettertjes te lezen krijgen om er zeker van te zijn dat er geen rare clausules in zitten, zoals dat 'niet voor commercieel gebruik'-gedoe in de interoperabiliteitsaankondiging van een paar weken terug," schrijft hij. "Maar om eerlijk te zijn, hier lijkt niet veel ruimte te zijn om met kleine lettertjes te goochelen."