De Amerikaanse rechter bevestigde wel dat Microsoft fout heeft gehandeld door zijn eigen Java-versie met zijn softwareproducten te bundelen. Dit omdat hiermee eerdere afspraken met Sun werden geschonden.

In de eerdere beslissing van een lagere rechtbank werd nog gesteld dat Microsoft de Sun-compatible versie van Java in zijn besturingssysteem en browser moest integreren.

Wel houdt het hooggerechtshof vast aan de eerdere uitspraak dat Microsoft alleen de Java-versie mag distribueren waarvoor het bedrijf in 2001 een licentie van Sun heeft gekregen.

Opvallend is dat zowel Microsoft als Sun de uitspraak als een overwinning zien. "Dit toont aan dat Microsoft onze eerdere afspraken heeft geschonden", aldus een topman van Sun.

Microsoft ziet de uitspraak als een 'positieve stap' in de ruzie omtrent Java. In februari heeft de softwarefabrikant de discussie over de copyrights al opgelost. Microsoft heeft toen Windows XP SP1 vervangen door een nieuw sevice pack waar Microsoft JVM (Java virtual machine) niet in zat.