Tijdens een interview op Gartners Symposium/ITxpo besprak Craig Mundie, als Microsoft's chief architect de opvolger van Bill Gates, de toekomst van het programmeren, zo meldt eWeek.

'Cloud computing'

Volgens Mundie is daarbij de komende jaren een belangrijke rol weggelegd voor programma's die zijn geoptimaliseerd voor chips met meerdere rekenkernen. Het interview vermeed potentieel controversiële onderwerpen, zoals Microsofts plannen om de vorderingen van concurrenten als Google, IBM en Yahoo op het gebied van 'cloud computing' bij te benen.

Abstractieniveau

Wel mocht Mundie uitweiden over het voorbeeld van de vijf programmeurs van 3KC Returns uit Bangkok die Microsofts laatste Imagine Cup hebben gewonnen. Zij ontwierpen een systeem, Live Book, waarmee boeken vertaald en gelezen kunnen worden, zodat Thaise studenten eenvoudig informatie tot zich kunnen nemen in vreemde talen.

Volgens Mundie was het prototype van Live Book gebouwd op basis van een hoog abstractieniveau van Microsofts eigen webdiensten. "Het abstractieniveau dat bij software essentieel is zal verder stijgen. Er zal een wereldwijde groep programmeurs naar voren komen, die op dit hogere niveau kan denken", orakelt Mundie.

Surface en Photosynth

Verder sprak Mundie over desktops, draagbare apparaten en mobieltjes, die steeds meer onderdeel van een groter systeem worden. Als praktische voorbeelden uit Microsofts eigen stal verwees hij naar Surface , de wondertafel waarmee mensen door middel van handbewegingen digitale content kunnen doen bewegen. Zulke virtual reality-toepassingen zullen gewoner worden en bijvoorbeeld onderdeel worden van een smartphone, denkt Mundie.

Ten slotte noemde Mundie de Photosynth-software in Microsoft Live Labs, waarmee grote verzamelingen foto's kunnen worden onderzocht en in een 3d-model gepresenteerd. Gebruikers kunnen dit model weer bewerken.