Het onderzoek naar de TCO (total cost of ownership) van de Linux-overstap van München is uitgevoerd door HP, in opdracht van Microsoft. Enkele details van dit onderzoek zijn al naar buiten gekomen. Daaronder de sleutelbewering dat de door München geclaimde besparing van 11 miljoen euro niet terecht is. Volgens het HP-onderzoek is de Duitse stad maar liefst 44 miljoen euro duurder uit dan wanneer het bij Windows zou zijn gebleven.

Doorverwijzen

De onderbouwing van die conclusie is niet geheel helder. De onderzoeksmethoden, de gemeten criteria en het resulterende rapport blijken ook niet onafhankelijk in te zien. De verantwoordelijke HP-consultant die eerder tegen het Duitse zakenblad Focus enkele details heeft losgelaten, doet er nu het zwijgen toe. Hij verwijst Webwereld door naar Microsoft, die de opdrachtgever is van het kostenonderzoek.

Navraag bij de Windows-maker levert niets op. Webwereld wacht nog op een reactie van de Duitse woordvoerster waar consultant Jan-Jürgen Eden naar verwijst. Ondertussen heeft de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG te horen gekregen dat het rapport niet wordt gedeeld.

Intern 'adviesmateriaal'

"Het onderzoek is aangevraagd door Microsoft bij HP Consulting voor alleen interne doeleinden", stelt de Duitse communicatiemanager Astrid Aupperle van Microsoft. Het TCO-onderzoek naar de massale migratie van München naar Linux zou slechts dienen als 'adviesmateriaal' voor "andere projecten", aldus Aupperle. Zij geeft niet aan wat voor advies en wat voor projecten dit zijn.

Ook München zelf krijgt geen toegang tot het HP-rapport voor Microsoft. Het hoofd van de stedelijke ict-dienst Karl-Heinz Schneider heeft zelf bij Microsoft om het onderzoek gevraagd, maar heeft het niet gekregen. Het bedrijf weigert dit, zegt stadswoordvoerder Stefan Hauf tegen de IDG News Service.

Licentiekosten

Schneider plaatst kritische kanttekeningen bij het onderzoek. Daarbij zouden kostenposten buiten beschouwing zijn gelaten. Zoals bijvoorbeeld de licentiekosten voor Windows, wat zo'n 7 miljoen euro uitmaakt van de geclaimde 11 miljoen besparing. Analist Roy Illsley van onderzoeksbureau Ovum kan zich nauwelijks voorstellen dat een Windows-installatie goedkoper kan zijn dan een Linux-opstelling.