De eerste grote update voor Windows 8 is af. Versie 8.1 heeft de RTM-status (release to manufacturing) bereikt, maar noch Microsofts pr-team noch het officiële Windows-blog wijden er aandacht aan. De planning was al bekend dat de gratis update eind augustus de RTM-fase moest bereiken om dan vanaf 18 oktober algemeen verkrijgbaar te zijn.

Tussentijdse patches in de maak

Volgens Windows-kenner Paul Thurrott is de code afgelopen vrijdag officieel, intern, rijp verklaard. Het ontwikkelteam voor de clientuitvoering van Windows heeft de software het stempel RTM gegeven, waarna het is geleverd aan pc- en tabletmakers. De komende weken werkt Microsoft nog wel door aan de 8.1-code, schrijft Thurrott. Dit moet nog tussentijdse patches opleveren, zogeheten Quick Fix Engineering-updates, die de hardwarepartners van Microsoft dan installeren vóór de officiële lanceringsdatum van 18 oktober.

Buildnummer 9600.16384.130821-1623 van de 8.1-code is de RTM-release:

'Geen commentaar'

Een binnen Microsoft rondgestuurde mail zou ook aankondigen dat de code nu RTM is. Officieel wil het bedrijf dat echter niet bevestigen. Onder meer Microsoft-watcher Mary Jo Foley krijgt als reactie: "Geen commentaar" op de vraag of de code nu wel of niet RTM is. Anonieme bronnen geven haar echter wel bevestiging van de RTM-status.

Onlangs heeft Microsoft in de VS ook geen commentaar gegeven op het door Microsoft Nederland bevestigde nieuws dat de RTM-code níet ter beschikking komt van IT-beheerders, softwaredevelopers en grootzakelijke klanten. Die gebruikers, met respectievelijk een betaald TechNet-, MSDN- en Software Assurance-abonnement, krijgen normaliter Microsoft-software vóór het publieke releasemoment.