Microsoft-advocaat Dave Heiner, die eerder deze week klaagde over het uitblijven van een YouTube-app voor Windows Phone, is ontevreden over de beslissing van de FTC om Google niet aan te pakken over zoekresultaten. Microsoft heeft klachten ingediend bij de FTC en Europese Commissie wegens het benadelen van concurrerende zoekmachines.

Microsoft houdt klagen vol

Google zou zijn concurrenten omlaagdrukken in de zoekresultaten, maar die klacht vindt de FTC ongegrond. Volgens de waakhond doet Google inderdaad aan zelfpromotie, maar daardoor worden consumenten niet benadeeld. Microsoft is het daar niet mee eens en vindt dat deze promotie ervoor zorgt dat mensen niet de zoekresultaten krijgen die ze eigenlijk willen.

“Is Google+ nou werkelijk relevanter dan Facebook?", vraagt Heiner zich af. “Zijn de reisresultaten nou werkelijk beter dan die van Expedia, Kayak en anderen?" Voor de Bing-maker is het een doorn in het oog dat Google resultaten bevoordeelt van reisorganisaties waar de zoekgigant een overeenkomst mee heeft. Microsoft, Expedia en andere organisaties hebben daarom bij de Europese Commissie geklaagd.

'Google geen winnaar'

“We weten ook dat Google zijn resultaten van Shopping - commercieel gezien de interessantste categorie - deels rangschikt op basis van hoeveel adverteerders betalen voor plaatsing, terwijl het bedrijf heeft beloofd dat nooit te doen." Google vindt die beschuldiging overdreven, omdat gebruikers Shopping gebruiken om juist commerciële producten te vinden.

Heiner spreekt er schande van dat Google zichzelf tot winnaar heeft verklaard en stelt dat Google goed is voor zowel gebruikers als concurrenten. “Er is geen reden om aan te nemen dat Google zijn verantwoordelijkheden als industrieleider erkent. Dat is in overeenstemming met het gebrek aan verandering dat we blijven zien terwijl de concurrentiepositie van ons en vele anderen wordt beschadigd", klaagt de Microsoft-advocaat.

De klaagzang van de Microsoft-advocaat komt hem wel op kritiek te staan. De reacties onder het bericht stellen over het algemeen dat Microsoft zich een slechte verliezer toont. Meerdere lezers beschuldigen Microsoft van hypocrisie omdat de gigant dezelfde praktijken toepast als waar het Google van beschuldigt.

Woord aan Europa

Nu de zaak in de VS vooralsnog is afgedaan, zijn de ogen gericht op de Europese Commissie. Die heeft specifieke klachten ontvangen over Google's vermeende machtsmisbruik en voert momenteel een antitrustonderzoek uit naar het zoekbedrijf. Binnenkort wordt ook hier een afronding van verwacht, nu Google al meerdere malen met de EC om de tafel is gaan zitten en de EC een schikkingsvoorstel heeft en eist dat Google nog deze maand met gedetailleerde voorstellen komt om een boete te voorkomen.

Zo bekijkt de EC of Google concurrenten benadeelt door YouTube-metadata niet te delen waardoor zoekconcurrenten minder relevante videoresultaten kunnen tonen dan Google zelf. Ook de klachten van diverse online reisorganisaties worden onder de loep genomen door de commissie.