Allchin deed de uitspraak omdat hij vond dat het bedrijf zijn klanten uit het oog verloor. De e-mail van het hoofd ontwikkeling van Windows werd vorige week gepresenteerd als bewijs in de antitrustzaak Comes versus Microsoft, in de staat Iowa.

"Ik denk dat we uit het oog zijn verloren wat begrippen als bug-free, veerkracht, complete scenario's, beveiliging en prestatie betekenen", aldus Allchin in de e-mail. Bovendien vond hij dat Microsoft zich niet realiseerde hoe belangrijk applicaties tegenwoordig zijn en dat het bedrijf niet goed begreep waar de belangrijkste problemen voor consumenten liggen, zo meldt Computerworld.com.

In de rechtszaak die in 2000 werd aangespannen, wordt Microsoft ten laste gelegd dat het misbruik maakt van zijn monopoliepositie door inwoners van Iowa teveel geld te vragen voor zijn software. In 2004 trof Microsoft een schikking van 1,1 miljard dollar in een vergelijkbare class-action rechtszaak in Californië.

Linux

De aanklager in Iowa, Roxanne Conlin, stelt onder andere dat een onderwijsstimuleringsprogramma van Microsoft, waarbij gegarandeerd wordt dat pc's op scholen en in ontwikkelingslanden een voorgeïnstalleerde Windows-versie bevatten, bedoeld is om de dreiging van Linux tegen te gaan. Bovendien presenteerde Conlin bewijs waaruit blijkt dat de voornaamste taak van de technische assistent van Bill Gates is om er voor te zorgen dat er geen permanent archief is van de e-mails van Gates.

James Allchin heeft vanaf de jaren negentig verschillende topfuncties bekleed binnen de ontwikkeling van Windows. Hij is van plan binnenkort terug te treden als de verkoop van Vista op gang is. In het verleden verklaarde Allchin dat de vertraging van Windows Vista het gevolg was van pogingen om de veiligheid te verbeteren en om het besturingssysteem vanaf de eerste release vrij van bugs te laten zijn.

Allchin waarschuwt in een blog-posting dat zijn opmerkingen niet uit hun verband moeten worden gerukt. Hij zegt zich 'opzettelijk dramatisch' te hebben uitgedrukt om zijn punt kracht bij te zetten. Volgens hem heeft Microsoft zich de kritiek aangetrokken en is Vista op dit moment 'veel, veel beter dan alle andere verkrijgbare software'.