De Windows-producent wil dat argument gebruiken in zijn verdediging tegen de aanklacht van de Europese Commissie. Dit meldt de New York Times op basis van een anonieme bron binnen Microsoft. De EC overweegt het Amerikaanse bedrijf te verplichten andere browsers mee te leveren bij zijn marktdominante besturingssysteem voor pc's. Niet iedereen is overtuigd van het nut daarvan.

Volgens Microsoft zou meelevering van concurrerende browsers alleen maar het monopolie van Google versterken. Chrome is namelijk de browser van dat internetbedrijf en staat default ingesteld op Google als zoekmachine. Firefox van Mozilla gebruikt ook Google en krijgt daarvoor een vergoeding. Pc-browsers als Safari (van Apple) en Opera (van het gelijknamige Noorse bedrijf) leveren Google niet mee als standaard zoekmachine.

Markt scheeftrekken

De Windows-producent wil aankaarten dat verplicht meeleveren van Chrome of Firefox de markt voor online-advertenties schaadt. Niet alleen staat Chrome daarmee plotseling op alle nieuw verkochte pc's, maar het levert Google meer inkomsten op uit advertenties bij zoekresultaten, aldus het argument. Het internetbedrijf heeft al een dominante positie op die markt.

Microsoft heeft eind vorige maand gevraagd om een extra gelegenheid voor een mondelinge toelichting. De EC heeft dat verzoek ingewilligd. De Europese antitrustzaak gaat over het meeleveren van Internet Explorer met Windows, dat standaard voorgeïnstalleerd is op ruim 90 procent van alle pc's.

Zelf installeren

Microsoft wijst er ook op dat pc-gebruikers alternatieve browsers kunnen downloaden en dat IE de laatste jaren marktaandeel verliest. Mozilla en Opera uitten onlangs kritiek op de nieuwste proefversie van Windows 7 die gebruikers automatisch IE voorschotelt, ongeacht de voorkeursbrowser vóór de upgrade naar die release candidate.

Groot, groter

Google is weliswaar groot op de zoekmarkt wat betreft pc's, maar voor smartphones is het internetbedrijf nog veel groter. Dit blijkt uit metingen van Net Applications. Een forse 63,7 procent van alle zoekopdrachten door Amerikaanse pc-gebruikers wordt verzorgd door Google. De nummer twee Yahoo heeft slechts 20 procent.

Op de mobiele markt heeft Google echter een overweldigend marktaandeel van 97,5 procent. Analisten voorspellen dat smartphones en mobiel internet de komende jaren dé groeisector zijn voor de online-wereld. Ondertussen blijven er geruchten rondgaan - en nieuwe opduiken - dat pc-fabrikanten Google's smartphone-besturingssysteem Android willen gebruiken voor netbooks. Dell is de nieuwste pc-maker die dit zou overwegen, meldt het gerenommeerde zakenblad Business Week.