Websitebouwers hebben zich verenigd in de IE6 No More groep omdat ze dolgraag van de browser uit 2001 af willen. "Genoeg is genoeg. Microsoft Internet Explorer 6 is eind 2001 op de markt gekomen. Voor zijn tijd was het een prima browser, maar in 2009 wordt de browser nog steeds gebruikt door een significant deel van de webpopulatie, en zijn tijd is nu op." Volgens de groep raken alle webdevelopers gefrustreerd met het ontwikkelen voor IE6.

Het omgaan met de browser kost de ontwikkelaars teveel tijd en daarnaast is de ondersteuning van hedendaagse webstandaarden bijzonder beperkt, aldus de IE6 No More groep. De protesten tegen de browser zijn zo intens dat Microsoft heeft gereageerd op de kwestie van de acht jaar oude browser.

It-afdelingen

De softwaregigant zegt niets te kunnen doen om de criticasters te helpen. Het bedrijf signaleert de trend dat veel 'enthousiastelingen' geneigd zijn om snel over te stappen op nieuwe browsers. Ook Microsoft ziet gebruikers liever upgraden omdat de veiligheid, prestaties en interoperabiliteit veel beter zijn in latere browsers.

Het probleem ligt volgens de browserbouwer bij de eigenaar van de computer. Die moet kiezen of hij wel of niet wil upgraden. De grootste tegenwerkende kracht is hierbij de it-afdeling van bedrijven, blogt Dean Hachamovitch namens Microsoft. "veel pc's zijn niet van individuen maar van organisaties. De mensen die verantwoordelijk zijn voor deze machines besluiten wat er mee gebeurt."

Moeilijke keus

Hachamovitch merkt wel op dat voor systeembeheerders de keus om te upgraden niet altijd even makkelijk is. De beheerders moeten rekening houden met budgetten en de omgeving waarin de software wordt gebruikt. "Voor deze mensen draait het niet alleen om de aanschafprijs van de software maar ook om de kosten van het installeren, onderhouden en de integratie met de it-infrastructuur." Vaak zouden bedrijven andere prioriteiten hebben dan het upgraden van een browser.

Ook de IE6 No More groep weet niet goed wat ze aanmoeten met de zakelijke gebruikers die om de een of andere reden niet willen upgraden. Uit een peiling van Digg bleek dat ongeveer 70 procent van de IE6 gebruikers de browser op het werk gebruikt. De groep hoopt dat meer werknemers gaan klagen bij hun it-afdelingen, en dan het liefst het hogere management.

IE6 blijft

IE6 No More merkt echter dat werknemers nog nauwelijks klagen over de browser, ook een reden waarom beheerders niet geneigd zijn te upgraden. Als een upgrade in verband met legacy applicaties niet mogelijk is adviseert IE6 No More beheerders om toestemming te geven een alternatieve browser te draaien naast IE6, zoals bijvoorbeeld Firefox.

Hachamovitch haalt in zijn blog dezelfde Digg-peiling aan en ziet dat er ook nog een relatief grote groep normale gebruikers is die niet van IE6 af willen. Die gebruikers stelt hij gerust. Microsoft gaat de ondersteuning voor de browser niet stopzetten tot april 2014, het moment waarop de ondersteuning voor Windows XP stopt. Wel wordt het upgraden gestimuleerd. "We zullen iedereen sterk blijven stimuleren om te upgraden naar de nieuwste IE. Daarnaast zullen we de keuze van de gebruiker respecteren, want hun browser is hun keuze."