Uit talloze blogs blijkt dat Microsoft gisteren ongevraagd de zoekdienst Windows Desktop Search 3.01 heeft geïnstalleerd op bedrijfscomputers, zo meldt The Register. Ook netwerkbeheerders die hadden aangegeven alleen updates te installeren van bestaande programma's, waartoe Desktop Search niet behoorde, kregen het programma opgedrongen.

Een netwerkbeheerder van 3.000 pc's schrijft behoorlijk boos te zijn vanwege de ongevraagde installatie, omdat Microsofts zoeksoftware de pc's aanzienlijk vertraagt. Het probleem doet zich voor bij (bedrijfs)netwerken die gebruik maken van Windows Server Update Services.

Vorige maand ontdekten bloggers al dat Microsofts automatische updatedienst stilletjes een Windows patch installeerde, ook op systemen die waren ingesteld om geen updates te doen. Volgens hen zouden gebruikers zelf de volledige controle over hun pc's moeten hebben. Microsoft meende dat de patch nodig was om ervoor te zorgen dat Windows Update voortaan goed zou werken. Wel zouden klanten meer openheid over de updates krijgen.

Behalve de automatische updates leidt ook de antipiraterijsoftware van Vista tot klachten van gebruikers. Dinsdag maakte een Australische it-journalist bekend dat door een kleine ingreep als het vervangen van een driver Vista onverwachts wordt gedeactiveerd. Microsoft heeft inmiddels toegegeven dat dit problemen kan opleveren en zegt naar een oplossing te zoeken.