Na de overstap van Hotmail naar de nieuwe omgeving van Outlook.com integreert Microsoft steeds meer externe diensten in zijn e-maildienst. Waar nu alleen nog maar Facebook Messenger-integratie bestaat, heet de nieuwste toevoeging Google Talk, de chatdienst van Google die onderdeel uitmaakt van Gmail en daarnaast ook als losse applicatie is te gebruiken.

De uitrol naar alle 400 miljoen gebruikers is begonnen en zal de komende dagen ook in Nederland beschikbaar zijn. De chatdienst van Google kan dan ook binnen Microsofts clouddienst SkyDrive worden gebruikt.

Google-chatten in SkyDrive

De Google Talk-integratie zorgt ervoor dat wanneer een Outlook-gebruiker een e-mail heeft ontvangen van iemand die Gmail gebruikt, direct kan reageren met een chatbericht binnen zijn Outlook-inbox. Ook kunnen er onderling chatberichten worden gestuurd wanneer er gezamenlijk aan een Office-document wordt gebruikt in SkyDrive.

Microsoft wil binnen Outlook.com de verschillende contactenlijsten van gebruikers bijeenbrengen. “We respecteren het feit dat je meerdere services gebruikt en veel tijd en moeite hebt gestoken in deze contactlijsten, en geloven dat het verbinden van deze al in gebruik zijnde services de beste aanpak is ”, schrijft Microsofts productmanager Douglas Pearce op het Office-blog.

Eén contactenlijst

Contacten van verschillende services kunnen automatisch gekoppeld worden. Daarmee ontstaat één overzichtelijke lijst op Outlook.com met contactgegevens uit externe lijsten. Microsoft blijft naast externe diensten ook de eigen VoIP- en chatdienst Skype – waarin het aloude MSN Messenger is opgegaan - prominent koppelen aan Outlook.com.