Het softwarebedrijf heeft een overeenkomst gesloten met Sonic Solutions, een bedrijf dat al geruime tijd dvd-software op de markt brengt. Microsoft gaat de dvd-brandtechniek van dit bedrijf mogelijk inpassen in toekomstige versies van Windows XP.

Sonic heeft met Microsoft een meerjarig contract afgesloten waarin de afspraak is gemaakt dat Sonic de ontwikkelings- en kerntechnologie voor het branden van dvd's aan Microsoft gaat leveren. Daarnaast gaan beide bedrijven samenwerken op het gebied van dvd-promotie en het ontwikkelen van nieuwe standaarden.

Diverse computerfabrikanten bieden op dit moment al systemen aan die de mogelijkheid hebben dvd's op te nemen. Apple was de eerste fabrikant die eind januari 2001 een dvd-brander aanbood. Fabrikanten van op Windows-gebaseerde computersystemen volgden al snel met dvd-branders.

Volgende stap

Het integreren van dvd-brandsoftware in Windows XP is een logische stap voor Microsoft. Tijdens de ontwikkeling van Windows XP sloot Microsoft een deal met Roxio om cd-brandsoftware van het bedrijf op beperkte schaal te integreren in het nieuwe besturingssysteem.

Sonic bracht een aantal jaar geleden als een van de eerste bedrijven software op de markt waarmee consumenten dvd's kunnen bekijken op hun computer. Later werd dit uitgebreid met de mogelijkheid om dvd's zelf te branden.

Het aantal interne dvd-branders groeit gestaag. Op dit moment bestaat er echter nog wel grote onduidelijkheid over welke techniek het gaat maken als absolute standaard. Nu bestaat er een verschillend aantal mogelijkheden.

De twee bekendste daarvan zijn dvd+rw en dvd-rw. Dvd-ram, een derde techniek, heeft naar alle waarschijnlijkheid weinig kans van slagen op de consumentenmarkt omdat de techniek niet uitwisselbaar is met op zichzelf staande dvd-spelers. Dvd+rw en dvd-rw hebben de compatibiliteit over het algemeen wel.