Na de eerdere koppeling met zijn database SQL Server sluit Microsoft superbestandssysteem Hadoop ook aan in zijn cloud en op Windows Server. Beheerders kunnen de software testen via twee gratis previews. Met de nieuwe code is onder meer analyse van grote datasets mogelijk met behulp van Microsoft Excel en Power View.

Bing en SQL Server gebruikten Hadoop al

Hadoop is de open source-implementatie van de MapReduce-technologie van Google. Microsoft gebruikt deze techniek, waarmee data die op veel verschillende servers verspreid staat geanalyseerd kan worden, al langer voor zijn zoekmachine Bing en is vorig jaar de samenwerking aangegaan bij de test met SQL Server.

Hadoop is een open source softwarebibliotheek, een framework dat bedoeld is voor het gedistribueerd verwerken van grote datasets in computerclusters met een simpel programmeermodel. De software is zo ontworpen dat er makkelijk geschaald kan worden van een enkele server naar duizenden machines die allen een lokale rekenkracht en opslagcapaciteit hebben.

Microsoft kiest voor open source

Hadoop maakt ook onderdeel uit van de kern van Facebook, Twitter, Amazon en Yahoo. Laatstgenoemd bedrijf heeft een meerderheidsbelang in Hortonworks, het bedrijf dat de ontwikkeling en ondersteuning van Hadoop verzorgt.

Met Hadoop kiest Microsoft opnieuw voor open source. Ondertussen blijft het angstvallig stil rond Microsofts eigen alternatief voor Hadoop en MapReduce. Van het zogeheten Dryad is na de preview in december 2010 weinig meer vernomen. Microsoft werkte sinds 2007 aan dat eigen platform.