Samen gepakt in één dvd-image krijgen de testers de beschikking over zowel build 5270 van Windows Vista als van Longhorn Server.

De nadruk in de nieuwe versie van Vista ligt vooral op het gebied van beveiliging, stabiliteit en mobiel gebruik, aldus Shanon Boettcher van de Windows Client Group tijdens een teleconferentie.

Windows Defender, voorheen bekend als Microsoft AntiSpyware, is herschreven zodat ook gebruikers die geen administrator zijn, hun pc kunnen scannen en opschonen.

Registerhack

Nieuw is ook het toepassen van een groepsbeleid voor alle gebruikers waardoor het schrijven van bestanden naar usb-apparaten standaard wordt uitschakeld. Deze optie, reeds bekend als registerhack voor Windows XP, is bedoeld om diefstal van vertrouwelijke gegevens via eenvoudig aan en af te koppelen usb-apparaten tegen te gaan.

Andere vernieuwingen op het gebied van beveiliging zijn de Windows Firewall die nu zowel binnenkomend als uitgaand verkeer controleert en verfijnde phishing-filters in Internet Explorer. Het Ouderlijk Toezicht (Parental Control) waarmee ouders het computergebruik van hun kinderen kunnen regelen is uitgebreid met een nieuw waarderingssysteem voor gewelddadige video's en games, bovendien kunnen ouders een gedetailleerd rapport opstellen over het computergebruik van hun kinderen.

Mobiele veiligheid

Nieuw in de 5270-build is BitLocker. Hiermee kunnen de gehele harde schijf inclusief de sectoren waarop het besturingssysteem staat en de bootsector via versleuteling worden beveiligd. Dit systeem is vooral bedoeld voor notebookgebruikers die zo verlies van data kunnen voorkomen als hun notebook wordt gestolen. Verwacht wordt dat deze functionaliteit echter alleen in de premium enterprise versie van Windows Vista zal zijn inbegrepen en dus niet voor alle gebruikers beschikbaar is.

Build 5270 van Windows Vista en Longhorn Server zijn te voor alle Microsoft MSDN en Technet-abonnementhouders te downloaden. De fabrikant verwacht eind februari een volgende tussenversie van beide producten te lanceren. Dan zal Vista vermoedelijk ook 'feature complete' zijn waarna de gezamenlijke ontwikkeling van Vista en Longhorn Server tot een einde zal komen zodat Microsoft de opvolger van XP nog voor eind 2006 wereldwijd op de markt kan brengen.