De introductie van een nieuwe versie van Office is voor Microsof traditioneel een belangrijke gebeurtenis. De software geldt immers als een belangrijke melkkoe voor het concern. Inhoudelijk zal de gebeurtenis van dinsdagmiddag evenwel van minder belang zijn: bijna alles is al lang en breed bekend. Office 2003 zal – net als de huidige versie Office XP - bestaan uit Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Access en Publisher. Er is ook een aantal nieuwe applicaties toegevoegd, waarvan Infopath de belangrijkste is. Met deze applicatie moeten bedrijfsprocessen worden versoepeld door verschillende toepassingen (zoals Excel, Word en Outlook) met elkaar te laten communiceren en alle gegevens in een mooi rapport te laten verschijnen.

XML

InfoPath leunt hierbij sterk op xml. Ook bij de andere applicaties is er veel aandacht voor xml ingeruimd. Dit zijn ook direct de grootste veranderingen bij Word, Access en Excel. Bij Outlook zijn de veranderingen een stuk groter. Zo introduceert Microsoft een andere schermindeling, waardoor de fabrikant meer informatie kwijt kan. Verder zijn de zoekmogelijkheden sterk uitgebreid en kan de klant zijn mailtjes beter organiseren. Ook maakt Microsoft bij Outlook 2003 naar eigen zeggen gebruik van krachtige filters die zowel virussen als spam moeten tegenhouden.

Samenwerken

Over de gehele linie legt Microsoft sterk de nadruk op het online samenwerken van verschillende teamleden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Windows Sharepoint Services. Medewerkers aan een bepaald project kunnen bijvoorbeeld op ieder moment zien wie er nog meer mee bezig is, veranderingen bijhouden of documenten beschermen. Office komt in vier varianten op de markt: Office Professional (Access, Excel, Outlook, Powerpoint, Publisher en Word), Office Standard (Excel, Outlook, Powerpoint en Word), Office Small Business en een editie voor studenten en docenten. De standaardeditie kost 489 euro exclusief btw, terwijl de professional-editie voor 589 euro exclusief btw over de toonbank gaat. Naast bovengenoemde pakketten kan het hele Office-systeem worden uitgebreid met losse componenten, zoals Frontpage, Infopath, Onenote en Visio. Ook nieuwe serverapplicaties als Exchange Server 2003 en Sharepoint Portal Sever 2003 maken onderdeel uit van het systeem. Update, 15:05 uur: Extra informatie over prijzen toegevoegd.