Het bedrag wordt over een periode van vijf jaar geïnvesteerd. Er moeten vooral meer computers in klaslokalen geplaatst worden, meldt de onderneming. Met deze actie wil Microsoft 270 miljoen leerlingen bereiken.

Het beoogde doel zou een verdrievoudiging betekenen van het bereik dat Microsoft over de afgelopen vijf jaar behaalde met een vergelijkbare investering.

Het programma bevat een wereldwijde samenwerking met overheden en andere organisaties om scholen te voorzien van laptops zoals de Classmate PC van Intel. Microsoft hoopt tegen 2015 een extra miljard wereldburgers aan de pc te krijgen. Op dit moment hebben vijf miljard mensen geen toegang hebben tot een computer.

Volgens Bill Gates is investeren in educatie de beste manier om jongeren hun volledig potentieel te laten bereiken.

Laptop in klas loont

Een onderzoek van de Duitse Humboldt Universiteit bevestigt het nut van laptops in klaslokalen. De aanwezigheid van de schootcomputers zou leerlingen een hogere motivatie bezorgen. Leraren zagen ook een verbetering in het zelfstandig werken en zelfvertrouwen.

Het invoeren van laptops in het onderwijs is echter een langdurig proces, waarschuwen de onderzoekers. Het traditionele systeem moet worden omgegooid. Zo moet er anders getoetst gaan worden en moet de leeromgeving van de school aangepast worden aan het gebruik van laptops.