Het surfen op internet moet gemakkelijker worden, vindt ook Microsoft. Het intypen van een trefwoord – bijvoorbeeld Ford Mondeo – zou moeten volstaan om op precies de goede pagina te komen. Een URL als http://www.ford.nl/mondeo/index.html is daarmee overbodig.

De techniek hiervoor is ontwikkeld door onder meer RealNames. Microsoft intensiveert haar band met RealNames door een aandeel van 20 procent in het softwarebedrijf te nemen.

Microsoft hoopt dat de RealNames-dienst de uiteindelijke standaard voor trefwoorden wordt. De softwaremolog gaat hiertoe samen met de Internet Engineering Task Force (IETF) werken aan een dergelijke standaard. Concurrent America Online biedt binnen haar eigen netwerk voor abonnees een vergelijkbare dienst.

Grote bedrijven moeten flink in de buidel tasten willen ze worden opgenomen in de database van RealNames: tussen de 100.000 en 300.000 dollar per jaar. Dit is ook het bezwaar van critici: door geld op tafel te leggen wordt een bedrijf als het ware eigenaar van een trefwoord. Kleinere bedrijven betalen 100 dollar per jaar voor een plekje in de database.

Eerder maakte Microsoft haar Internet Explorer 5 al geschikt voor de trefwoorden van RealNames, zonder de noodzaak van een plugin. Bij Netscape en oudere Explorer-versies is die wel nodig.

Overigens werkt het invoeren van trefwoorden in IE 5 alleen nog binnen de VS. In ons land kan dit volgens Microsoft Nederland vanaf mei.