Maandag stuurde Microsoft een document aan de federale rechtbank in Washington. Daarin zegt Microsoft dat de Amerikaanse overheid in een eerdere zaak tegen opsplitsing van de softwarereus was.

In het document wordt een officiële verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie uit 1995 geciteerd. Over opsplitsing van Microsoft zei Justitie toen: 'dergelijke maatregelen zullen de concurrentie niet noodzakelijkerwijs bevorderen en zullen niet bevorderlijk zijn voor het publiek'.

De zaak in 1995 tussen Microsoft en de Amerikaanse overheid eindigde in een schikking en een overeenkomst. Justitie beschuldigde Microsoft later van het breken van de overeenkomst, dit leidde tot de huidige zaak van Justitie en 19 staten tegen de softwaremoloch.

Volgens de Amerikaanse overheid beroept Microsoft zich op irrelevante oude zaken. Deze speelden voor de overtreding van de antitrustwetten, waarop de huidige zaak is gebaseerd.

"De citaten zijn irrelevant", aldus Richard Blumenthal, een van de aanklagers, tegen persbureau AP. "Het gaat over een andere zaak met specifieke claims en wettelijke onderwerpen die speelde op een ander tijdstip."

Woensdag komen Microsoft en haar aanklagers weer bijeen bij rechter Thomas Penfield Jackson om het verloop van de zaak te bespreken. Microsoft heeft zes maanden extra tijd gevraagd om de maatregelen die Justitie voorstelt onderuit te kunnen halen. Eerdere relevante berichten: Justitie ziet niets in alternatief voorstel van Microsoft (19 mei 2000) Alternatieve voorstellen Microsoft maken geen indruk (11 mei 2000) Microsoft oppert snijplank voor Windows (08 mei 2000)