Het gaat om het conceptbeleidsdocument van een werkgroep rond open source-beleid. Het stuk lekte uit via de website Wikileaks. Die site stelt op basis van de verschillende versies in documenten dat lobbyisten van Microsoft een flinke inbreng hebben gehad in de laatste editie van het beleidsplan. 

De Association for Competitive Technology (ACT), een lobbygroep die deels wordt gefinancieerd door Microsoft, probeert in het document het bereik van open source uit te breiden, zodat ook toepassingen met een combinatie van gesloten en open code er onder vallen.

Voordeel voor Microsoft

Wikileaks verzamelde verder nog een hele reeks gewijzigde passages die in het voordeel van Microsoft zouden uitpakken. Ook zijn enkele voor het softwarebedrijf ongunstige teksten geschrapt.

De Europese Commissie laat ACT deelnemen in werkgroepen rond de European Open Source Strategy, die de toekomst van het open source beleid in Europa moet schetsen. Het document wordt pas binnenkort definitief vastgesteld.

UPDATE:

ACT noemt zichzelf een lobbygroep voor het ict-mkb. Het telt onder de sponsors ook grote ict-leveranciers zoals Microsoft, Oracle, VeriSign en eBay. Sites als SourceWatch, BoycottNovell en Groklaw beschuldigen de organisatie ervan een steungroep te zijn voor Microsoft in diens antitrustproblemen. ACT stelt voor innovatie en intellectueel eigendom te zijn, maar steunt Microsoft wel in de antitrustzaak van de Europese Commissie.