"Toen ik OpenOffice.org gebruikte had ik vooral problemen met macro's die niet worden ondersteund. Daarom vroeg ik hulp aan de it-afdeling die het probleem evalueerden, en vervolgens suggereerde dat ik het best Microsoft Excel kon gebruiken", citeert Microsoft Bülent Türker, product manager van de SARAR Group. In de video zijn er talloze voorbeelden achter elkaar gezet, gemonteerd op onheilspellende muziek.

De video wordt afgetrapt met een bedrijf dat OpenOffice op Linux-pc's installeerde om "op korte termijn" geld te besparen. "We kwamen er snel achter dat we door de exorbitante kosten en gelimiteerde supportmogelijkheden slechter af waren", was de ervaring van James Fleming, infrastructuur en supportmanager bij Speedy Hire.

Spijtoptanten

Een andere manager wijst erop dat dertig procent van het ict-personeel maandenlang bezig werd gehouden met het onderhouden van open source. Zo gaat het filmpje bijna drie minuten door. Er is met OpenOffice "totale onzekerheid over de formattering van documenten", zegt de een. Werknemers waren niet in staat om documenten die van buitenaf komen te openen, zegt de ander.

Ook zouden beloftes over betere omgang met Microsoft Office niet worden waargemaakt en zegt een docente dat studenten lagere cijfers kregen omdat de opmaak van de ingeleverde opdrachten niet in orde was na openen op haar pc. In de video komen uiteraard alleen maar spijtoptanten naar voren.