Microsoft heeft zich aangesloten bij de bedrijven die een aanklacht tegen Google hebben ingediend bij de Europese Commissie. Microsofts belangrijkste klacht gaat over de manier waarop Google het moeilijk maakt voor andere zoekmachines om YouTube-filmpjes te indexeren. Daardoor kan Microsofts zoekmachine Bing minder goed relevante filmpjes tonen, schrijft Brad Smith, senior vice president bij Microsoft.

YouTube-app geweigerd

Ook klaagt Microsoft dat Google een goede YouTube-app voor Windows Phone 7 tegenhoudt, terwijl er wel apps zijn voor iOS en Android. Volgens Microsoft 'blokkeerde' Google dat nieuwe Windows Phones goed met YouTube kunnen werken. "Helaas weigert Google om Microsofts nieuwe Windows Phones toegang te geven tot zijn YouTube-metadata op dezelfde manier als bij Android-toestellen en iPhones. Als gevolg daarvan is Microsofts YouTube 'app' slechts een browser die de mobiele website van YouTube weergeeft." Microsoft heeft een volledige YouTube-app klaar, maar wacht nog steeds op toestemming van Google.

Ads en zoekbalken

Microsoft heeft ook bezwaren bij Google's advertentiedienst. Adverteerders zouden niet over alle gegevens kunnen beschikken. "Deze gegevens behoren toe aan de adverteerders. Google verbiedt adverteerders om deze data te gebruiken met andere advertentieplatforms, zoals Microsofts adCenter."

Ook sluit Google volgens Microsoft exclusieve overeenkomsten met het tonen van Google-zoekbalken op Europese sites. In de voorwaarden van die deals staat dat sites geen Windows Live-diensten of Bing mogen aanbieden. Microsoft zegt ook de zorg van 'vele anderen' te delen dat Google het concurrenten duurder maakt om met hun advertenties een prominente positie te verwerven.

Smith stipt ook de ironie van de aanklacht aan. Microsoft lag zelf de afgelopen jaren vaak onder vuur van de Europese Commissie vanwege misbruik van zijn marktpositie. "Dit is de eerste keer dat we een formele antitrust-klacht hebben ingediend."

De Europese Commissie doet momenteel vooronderzoek in de antitrustzaak tegen Google.