Microsoft is van mening dat het bedrijf zich schuldig maakt aan typosquatting, domeinnamen die veel lijken op de geregistreerde merknamen van Microsoft. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Florida zou sites onderhouden als windoesmobile.com en hotmajl.com. Als mensen per ongeluk dit invoeren in de adresbalk, komen ze op deze tikfoutdomeinen vol advertenties terecht.

Microsoft claimt dat dit een vorm van inbreuk is van de merknamen en van vals adverteren. Als schadevergoeding eist Microsoft de winst die de in totaal 23 domeinnamen hebben opgeleverd en daarnaast nog eens 100.000 dollar per naam.

Meerdere rechtszaken

Microsoft is in het verleden wel vaker rechtszaken begonnen om vormen van typosquatting en typosquatting tegen te gaan. Zo klaagde het bedrijf twee jaar geleden een aantal domeinkapers aan die misbruik maakten van de merknamen Windows en Hotmail.

Google profiteert juist

Maar niet alle bedrijven lijden onder typosquatting. Google zou volgens een onderzoek van een maand geleden veel geld verdienen met verkeerd gespelde domeinnamen. Google heeft een speciale whitelabel advertentiedienst (dus zonder de vermelding Ads by Google) voor geparkeerde domeinen. Deze AdSense-variant wordt ook veel gebruikt door tikfoutprofiteurs.