Microsoft diende vrijdag het verzoek voor de rechtszaak in. In de juridische documenten wordt alleen de vermeende aanvoerder van de groep genoemd, onder diens schuilnaam 'Viodentia'. Hij is slechts één van de tien anonieme hackers die volgens Microsoft verantwoordelijk zijn voor het kraken van de drm-software van Windows.

De hackers zouden Fairuse4Wm gemaakt hebben. Dit programma dat vorige maand opdook, ontdoet Windows Media 10- en 11-bestanden van hun drm-beveiliging, waardoor ze onbeperkt gedistribueerd en afgespeeld kunnen worden.

Microsoft klaagt het tiental aan wegens auteursrechtenschending, omdat Fairuse4wm gebruik maakt van broncode van de Windows Media software development kit 9.5, een set gereedschappen waarmee softwareontwikkelaars applicaties kunnen bouwen.

Volgens Microsoft zijn de hackers door hun handelen verantwoordelijk voor een verlies van zo'n 75.000 dollar aan inkomsten. De softwaregigant wil dat de rechter de hackers een permanent verbod oplegt op het uitvoeren van hun hackwerk.

Microsoft heeft de rechter in het ingediende verzoek om meer tijd gevraagd, om de identiteit van de hackers via een dwangbevel aan isp's te kunnen achterhalen. De groep is Microsoft een doorn in het oog. Nadat een update van de drm-software de eerste versie van Fairuse4wm onbruikbaar maakte, verscheen binnen een dag een nieuwe versie die ook de recente drm-update kon omzeilen.

Engadget meldt dat Viodentia een nieuwe versie van Fairuse4wm heeft uitgebracht, direct nadat bekend werd dat Microsoft zijn hackerscollectief aanklaagt. In een reactie verklaarde Viodentia tegenover Engadget 'geschokt' te zijn over de aanklacht. Hij zegt nog nooit broncode van Microsoft gebruikt te hebben. Volgens de hacker is de rechtszaak een truc om onder valse voorwendselen de identiteiten van de Fairuse4wm-makers te achterhalen.