Samir Abdalla van HW Trading BV zou volgens de aanklacht voor ten minste 3,7 miljoen dollar aan illegale software hebben verhandeld. De handelaar leverde Office 2003 Professional, Office 2003 Standard en Windows XP Professional zonder de vereiste licentie.

Microsoft kwam de handel op het spoor na een eerdere schikking met Amerikaanse handelaren. Het werkelijke bedrag aan illegaal verkochte software ligt waarschijnlijk nog veel hoger, want de 3,7 miljoen is slechts gebaseerd op bedragen die drie Amerikaanse handelspartners aan hem betaald hebben.

Met vakantie

HW Trading staat geregistreerd op een adres in Soest, maar het bijbehorende telefoonnummer blijkt bij een ander bedrijf te horen waar Abdalla werkt. Volgens een collega is Abdalla deze week met vakantie en niet bereikbaar.

De zaak dient voor een rechtbank in Los Angeles. Omdat Abdalla aan Amerikaanse bedrijven zou hebben geleverd, kan de zaak onder het Amerikaans recht behandeld worden.

Tegelijkertijd met de klacht tegen de Nederlander, diende Microsoft ook aanklachten in tegen handelaren uit Canada, Egypte en de Verenigde Staten.