Het gaat om tien verdachten die onder meer Microsoft Office 2003, Windows Server 2003, 2007 Microsoft Office en diverse versies van Windows te koop aanboden.

De verdachten in Nederland zijn niet de enige die door Microsoft aangeklaagd zullen worden. In heel de wereld worden 55 zaken gestart wegens verkoop van vermeende illegale software. Naast de tien gevallen in Nederland, worden onder meer nog vijftien verdachten in de Verenigde Staten, tien verdachten in Duitsland en vijf Franse en vijf Britse verdachten vervolgd.

Microsoft is de verdachten op het spoor gekomen dankzij tips die binnenkwamen van consumenten. Zij ontdekten via het Windows Genuine Advantage-programma (WGA) dat de versie die zijn gekocht hadden illegaal was.

Volgens marketing directeur Oscar Diele van Marktplaats zijn er verzoeken geweest van Microsoft om bepaalde advertenties te verwijderen omdat er illegale software aangeboden zou worden. "Marktplaats werkt sinds enkele maanden met Microsoft en enkele andere partijen samen zoals dat bij Ebay al langer gebeurt. Dus hebben we aan die verzoeken voldaan", aldus Diele. Volgens Diele is het voor het eerst dat Microsoft Nederlanders op Marktplaats wil aanklagen.