Door de boekhoudkundige truc lijkt de Windows-divisie 66 procent meer omzet te hebben geboekt in het afgelopen kwartaal. In werkelijkheid is de verkoop van Windows via het indirecte verkoopkanaal ‘slechts’ met 11 procent gestegen, zo heeft Information Week ontdekt. De Amerikaanse ict-nieuwssite heeft enkele officiële stukken doorgepluisd die Microsoft heeft ingediend bij de beurswaakhond Security and Exchange Commission (SEC).

Xbox-cijfers

De meeste omzet waarmee is geschoven, komt van de Entertainment en Devices divisie, die onder meer de Xbox verkoopt. Volgens Microsoft is er geen sprake van boekhoudkundige trucjes, maar is er na het vertrek van enkele topmanagers geschoven met taken en producten tussen de verschillende divisies. Er is geen overtreding begaan ten opzichte van de boekhoudregels.

259 miljoen dollar voordeel

Information Week heeft becijferd dat de Windows-divisie daarmee een voordeel heeft gekend van minimaal 259 miljoen dollar. De Entertainment-divisie zag daardoor zijn omzet met 25 procent teruglopen. Dat is een relatieve terugloop, dus vergeleken met wat de omzet zou zijn geweest als Microsoft geen omzet had verschoven.

Microsoft wil niet zeggen welke producten nu precies naar de Windows-divisie zijn verplaatst. Opvallend is wel dat Surface, het interactieve beeldscherm ter grootte van een tafel, is verdwenen uit de cijfers van de Entertainment-divisie. Microsoft weigert echter te zeggen waar Surface nu is ondergebracht.