Microsoft heeft laten weten dat het volgende week maar liefst twaalf beveiligingsupdates zal uitbrengen. Zeven van deze updates krijgen het stempel 'kritiek' mee, de zwaarste updateclassificatie van Microsoft. De overige vijf beveiligingsupdates hebben het stempel 'belangrijk' gekregen, meldt InfoWorld

Windows, Internet Explorer en Office

De kritieke updates richten zich op Windows, Internet Explorer en Office, drie pakketten die regelmatig het doelwit zijn van aanvallen door hackers. In totaal zijn twee updates bedoeld voor Windows zelf, waarbij de overige vijf worden verdeeld onder Internet Explorer, Office, Office Publisher en Word. Daarnaast is er nog een update in de maak voor de scriptingtalen VBScript en JScript, die worden gebruikt door Internet Explorer.

Zwakke plekken

Door zwakke plekken in deze applicaties te misbruiken, zouden hackers volgens Microsoft theoretisch in staat zijn om ongeautoriseerde programma's te draaien op het systeem van een slachtoffer. De updates die 'slechts' het stempel belangrijk hebben gekregen zijn bedoeld voor Windows Vista, Active Directory en Microsoft Works. Daarnaast zijn er ook nog twee updates in de planning voor de Internet Information Services Web server software.

Goede start, slecht vervolg

Microsoft brengt iedere tweede dinsdag van de maand een aantal patches uit, onder de noemer 'Patch Tuesday'. In totaal bracht het bedrijf in totaal 69 updates uit, oftewel gemiddeld minder dan zes per maand. Met een totaal aantal van twee kritieke updates vorige maand, leek het erop dat 2008 een goed jaar zou worden in dit opzicht. De 12 patches die in de planning staan, hebben die verwachting direct de kop ingedrukt.