Volgens Microsoft is een nieuwe programmeertaal nodig, omdat JavaScript momenteel veel breder wordt ingezet dan waarvoor het eigenlijk bedoeld is. Applicaties worden daarom steeds complexer in JavaScript, zo stelt S. Somasegar op het blog van Microsoft, en daarom is er behoefte aan een taal waarmee bedrijfsapplicaties eenvoudiger op maat gemaakt kunnen worden.

Meer tools

Een van de voordelen die TypeScript biedt is dat de compiler syntaxisfouten sneller detecteert. Ontwikkelaars kunnen zo bugs ontdekken nog voordat het programma wordt gedraaid. “TypeScript biedt geweldige tools voor JavaScript-ontwikkeling," vindt Somasegar. “Net zoals we hebben gemaakt voor .NET en C++, en die we blijven verbeteren met projecten als 'Roslyn'."

Daarnaast is het een superscript van JavaScript, waardoor de interoperabiliteit groot is. De libraries van jQuery, MongoDB en het Document Object Model kunnen zonder aanpassing draaien in TypeScript. “Je kunt letterlijk een bestaand JavaScript-programma kopiëren en plakken in een TypeScript-bestand", schrijft Somasegar.

Apache-licentie

De taal is beschikbaar onder de Apache 2.0-licentie en een preview-versie is verkrijgbaar om te downloaden. Anders Hejlsberg is een van de hoofdontwerpers van TypeScript. Hij was eerder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van C#. In de film hieronder legt hij uit hoe het superscript in elkaar steekt.

Overigens is Microsoft niet de enige met eenJavaScript-alternatief. Diverse partijen bieden andere programmeertalen aan voor webontwikkeling die naar JavaScript gecompiled kunnen worden, waaronder Google met Dart en de taal CoffeeScript waar Dropbox onlangs nog mee in zee ging in plaats van het Java-alternatief.