Microsoft lanceert na de uitgave van Windows 8 een besturingssysteem dat volledig in de cloud draait. ServiceOS, zoals het systeem heet, draait net als concurrenten WebOS en ChromeOS grotendeels op een webbrowser. Toch drukt Microsoft een sterke eigen stempel op het OS, zo blijkt uit nieuwe informatie van de Amerikaanse techsite ZDNet.

Vooral Software as a Service

Net als WebOS van HP zet Microsoft met ServiceOS vooral in op software as a service (SaaS). Dat betekent dat gebruikers veelal webgebaseerde software uit een catalogus kunnen kiezen en die vervolgens aan hun account kunnen koppelen. De hoofdversie van een applicatie staat dus in de cloud.

Op die manier kunnen gebruikers de applicatie op alle apparaten met ServiceOS gebruiken. Daarnaast moet het mogelijk worden om zo’n applicatie ook uit te voeren met Windows Phone, Windows 8 (of hoger) en zelfs iedere internetbrowser.

YouTube embedden in Word

Opvallend is dat bij ServiceOS het web door alle verschillende applicaties heenloopt. Zo blijkt uit een demo dat het mogelijk is om bijvoorbeeld een YouTube-video te embedden in een Word document. Dat zou bovendien kunnen zonder dat de beveiliging van het systeem minder wordt.

Microsoft probeert dat te bereiken door de browser waarin alle applicaties draaien, te isoleren van het besturingssysteem. Dat heeft zijn oorsprong in ‘Project Gazelle’, de voorloper van ServiceOS. Dat Gazelle was een aanzet voor een browser waarin alle elementen van een website in feite gescheiden processen zijn.

Lancering waarschijnlijk in 2013

Ondanks een veilige browser als basis, is de laag van het besturingssysteem zelf wel groter dan bijvoorbeeld bij Googles Chrome OS. Omdat onderdelen als toegangscontrole en het verdelen van systeembronnen wel in de browser zijn ingebouwd, zou het besturingssysteem minder log moeten zijn dan bijvoorbeeld Windows.

Het is onzeker wanneer Microsoft ServiceOS gaat uitbrengen. ZDNet gaat uit van een lancering ná de release van Windows 8. Dat besturingssysteem komt in 2012 uit, waardoor het aannemelijk is dat Microsoft ServiceOS in 2013 op de markt zal brengen.

Vergeleken met concurrenten HP en Google is dat relatief laat. Zowel WebOS als ChromeOS zijn al uit en worden naar verwachting vanaf volgend jaar echt groot in de markt gezet. Mocht de voorspelling van een lancering in 2013 uitkomen, dan loopt Microsoft dus een jaar achter op de twee grote concurrenten.