Na twintig jaar ervaring met toetsenborden en muizen, komt Microsoft voor het eerst met een webcam op de markt. Het bedrijf introduceert twee modellen die vooral goed samenwerken met Windows Live Messenger, de opvolger van Windows Messenger en MSN Messenger. Het is het begin van een serie producten voor digitale communicatie via het Windows Live-platform.

Volgens Microsoft is juist bij webcams nog veel te verbeteren. Onderzoek zou uitwijzen dat waar van alle gebruikers van instant messaging programma's, 95 procent en meer tevreden is over zijn muis en toetsenbord, dit bij webcams maar voor een magere 60 procent geldt. Gebruikers willen volgens Microsoft vooral een helder beeld dat ook stand houdt bij weinig licht.

Microsoft biedt daarom in het topmodel van de serie high definition video van 1,3 megapixel en een fotoresolutie van 5 megapixel (geïnterpoleerd). Met een reikwijdte van 71 graden moet het bovendien mogelijk zijn met meerdere personen in beeld te zitten. Beide camera's zijn uitgerust met een richtmicrofoon die achtergrondgeluid wegfiltert. Van de 375 miljoen Messenger-gebruikers wereldwijd, gebruikt 250 miljoen inmiddels video en maar 50 miljoen ook geluid. Volgens Microsoft moet dit aandeel door de integratie van de microfoon in de camera gemakkelijk kunnen toenemen.

Integratie

Opvallend aan beide nieuwe webcams is de integratie met Windows Live Messenger. De Windows Live-gespreksknop toont een overzicht van alle contactpersonen die online zijn en waarmee direct een gesprek gestart kan worden. Anders dan andere webcams laat de camera zich via het LifeCam dashboard ook direct vanuit Windows Live Messenger bedienen, zoals in- en uitzoomen en het bewegen van het beeld. Als vervolg op de welbekende emoticons, kunnen speciale effecten zoals dwarrelende sneeuw of een vurig kloppend hart, in het beeld worden geprojecteerd. Met één druk op de knop kunnen bovendien foto's worden gepubliceerd op een Windows Live Spaces weblog (nu nog MSN Spaces). Integratie met andere weblogdiensten is niet voorzien.

Volgens Jeanette Harmsen van Microsoft's hardware-divisie in Nederland, zal Microsoft in het najaar nog meer hardware introduceren die aansluit bij de verschillende diensten op het Live-platform waaronder een eigen headset. De LifeCam VX-6000 en de goedkopere LifeCam VX 3000 zonder high definition foto en video, zijn beide vanaf half juli verkrijgbaar. Prijzen respectievelijk 49,95 en 99,95 euro.