Microsoft-topman Steve Ballmer zal later vandaag op een conferentie in Californië de 'Milan' introduceren. Milan is een 30 inch-monitor in de vorm van een tafel die geheel zonder muis en toetsenbord met de handen wordt bediend. Het scherm is vooral bedoeld voor gebruik in publieke ruimten, voor informatievoorziening en gebruik in restaurants, hotels en casino's.

Milan, waarvan al eens een voorloper te zien was in de film 'Minority Report', is een voorbeeld van surface-computing waarbij de gebruiker op een meer natuurlijke manier interactief is met de computer. Milan laat zich volledig bedienen met de handen en vingers en kent ook functies waarbij snelle bewegingen op het beeldscherm gekoppeld zijn aan belangrijke acties zoals het verplaatsen van een item of het vooruit of achteruit spoelen van een mediabestand.

Milan is uitgerust met talloze sensoren die andere elektronica en hardware met een rfid-chip automatisch herkennen en er mee samen kunnen werken. In een demo is te zien hoe foto's automatisch van een digitale camera worden gedownload zodra deze op de Milan wordt gelegd. Het uitwisselen van muziekbestanden tussen twee Zune mediaspelers is een ander voorbeeld waarbij het intereractieve scherm de hardware herkent en ook kan aansturen.

Milan is in tegenstelling tot gangbare aanraakschermen en tablets 'multi touch': het kan omgaan met meerdere aanrakingen tegelijk. De horizontale plaatsing als een tafelblad maakt het uitermate geschikt voor gebruik door meerdere mensen tegelijk. Milan is volgens Microsoft dan ook vooral geschikt voor gebruik bij de informatievoorziening en in publieke ruimten.

Volgens Steve Ballmer is Milan de eerste stap in een geheel nieuwe manier van interactiviteit met de computer. Volgens Ballmer zal techniek de surface computing-techniek zoals Milan die biedt, uiteindelijk onderdeel zijn van een industrie die meerdere miljarden zal omzetten.