Op een jaarlijkse bijeenkomst met financieel analisten in Redmond, heeft Microsoft-baas Steve Ballmer, de premiumversies van Windows Vista en Office 12 aangekondigd. Microsoft wil hiermee het huidige groeitempo vasthouden.

Microsoft hoopt bedrijven eenvoudiger te overtuigen van de meerwaarde van deze nieuwe duurdere 'high end'-producten. Ballmer trok de vergelijking met de introductie van Windows XP Professional tegenover XP Home Edition, die het bedrijf miljarden extra inkomsten heeft opgeleverd.

Vooral Office, dat voor de omzet en winst van Microsoft veel belangrijker is dan Windows, moet fors groeien. Ballmer liet de analisten weten dat Microsoft de totale inkomsten van Office voor 2010 verviervoudigd wil hebben onder meer door de introductie van een nieuwe server-editie van Office en duurdere Cliënt Acces Licences (CAL).

Over een mogelijke 'Office server' is al vaker gesproken door Microsoft, maar concrete plannen waren nog niet bekend, evenmin als de extra functionaliteit die deze producten moeten bieden. Voor de hand ligt dat dit zaken als eenvoudiger beheer van documenten, nieuwe functionaliteit voor samenwerken, e-mail en beveiliging zal betreffen. De recente overname van FrontBridge Technologies past daar dan goed bij.

Overtuigen

De uitdaging voor Microsoft zal zijn dat het gebruikers moet overtuigen dat Office meer is dan alleen Excel en Word. Dit om te voorkomen dat, terwijl Office 12 al volop in ontwikkeling is en vermoedelijk over iets meer dan een jaar gereed zal zijn, nog geen 15 procent van alle pc's zijn uitgerust met de laatste versie van Office, Office 2003.

Bang voor concurrentie van StarOffice en OpenOffice is Microsoft niet. Volgens Jeff Raikes, president van de 'Information Worker divisie' waar Office onder valt, verkoopt Microsoft meer Office-licenties per week dan OpenOffice en StarOffice samen per jaar.