Tijdens de opening van de Consumer Electronics Show in Las Vegas onthulde Gates de Windows Home Server. Deze eerste server voor thuisgebruikers, gaat gewone mensen helpen hun digitale informatie te beheren en beschermen, maar ook toegankelijk te maken. "Terwijl software het steeds gemakkelijker maak, digitale beelden en muziek te creëren en te consumeren, ontbreekt de oplossing om deze eenvoudig te beheren en te delen", aldus Microsoft-voorman Bil Gates.

Volgens Gates gebruikt 65 procent van alle huishoudens op dit moment een digitale camera en worden daarmee jaarlijks vele miljarden digitale foto's gemaakt. Gezinnen hebben bovendien vaak meer dan één computer waarop zij unieke persoonlijke en familiegegevens verzamelen. "Windows Home Server is een nieuw product voor die families om al hun computers, digitale apparaten en printers, te koppelen. Windows Home Server zal hen helpen hun collecties van digitale media te bewaren, beschermen en te delen", aldus Gates.

Configuratie

Windows Home Server is gebaseerd op Windows Server 2003 R2, de huidige versie van Windows Server. Microsoft heeft 2,5 jaar geïnvesteerd in het vooral vereenvoudigen van de gebruikersinterface. De verwijzing naar de Small Business editie van Windows Server is daarbij overduidelijk. Windows Home Server gebruikt compressie om tot vele terabytes aan gegevens op één moderne harde schijf te kunnen bewaren. Uitbreiding met extra, externe opslagmedia is echter mogelijk.

Eén van de belangrijkste functies van Home Server is het automatisch backuppen van alle computers in het thuisnetwerk. Dit betreft zowel de persoonlijke gegevens en speciaal mediabestanden, maar ook de pc zelf. Iedere Windows-installatie in het thuisnetwerk kan met Windows Home Server eenvoudig hersteld worden. Volgens Gates is hiervoor nauwelijks configuratie nodig. De Windows-computers in het netwerk, zullen na de installatie van een minimale hoeveelheid software en het beantwoorden van enkele vragen door de gebruiker, de Home Server zelf ontdekken en gaan gebruiken.

Gebruik van Home Server beperkt zich niet tot het thuisnetwerk. In combinatie met een Windows Live-internetadres zullen alle documenten, foto's en andere mediabestanden vanuit de hele wereld te bekijken en beluisteren zijn. Enkele van deze geavanceerde functies vereisen de aanwezigheid van minimaal één pc met de Ultimate edition van Windows Vista, in het thuisnetwerk.

Beveiliging

Behalve opslag richt Home Server zich ook op databeveiliging. Home Server controleert de situatie van het netwerk en de computers binnen het netwerk. Home Server verzamelt gegevens over de beveiligingsinstellingen van alle computers in het netwerk en helpt deze via één centrale interface te beheren.

Als eerste zal HP in de tweede helft van 2007 de MediaSmart Server introduceren, gebaseerd op Windows Home Server. Windows Home Server zal niet los te koop zijn, behalve voor computerbouwers. Op 22 januari zal bèta 2 verschijnen. Het product moet uiteindelijk 22 juni klaar zijn. Home Server ondersteunt tot maximaal 10 gebruikers.