Een anonieme bron vertelde TechCrunch dat de nieuwe software, genaamd WorldWide Telescope, op 27 februari zal worden gepresenteerd tijdens de TED-conferentie in Monterey.

Snufjes

Gebruikers van de telescoopdienst van Microsoft moeten eerst een toepassing downloaden, die waarschijnlijk alleen op het Windows besturingssysteem zal werken. Daarna kunnen zij straks de nachtelijke hemel bekijken en net zover inzoomen als de data zal toelaten. Verder zijn er snufjes als infraroodweergave beschikbaar. Vermoedelijk zal Microsoft de beelden overnemen van de beroemde Hubble-telescoop, evenals van een tiental andere telescopen.

Photosynth

Als de bron van TechCrunch gelijk heeft, zal Microsofts WorldWide Telescope straks aanzienlijk betere kwaliteit bieden dan Google Sky, dat vorig jaar augustus is gestart als onderdeel van Google Earth. Volgens de consultant Jonathan Cobb is het idee voor die interface van hem gestolen door Google. Hij heeft een schadeclaim ingediend van 25 miljoen dollar.

Daarnaast bestaat reeds de open source-toepasssing Stellarium, die kwalitatief al betere beelden geeft. De gebruikersinterface van de Microsoft-telescoop, grotendeels gebaseerd op de Photosynth-technologie, zou echter beide concurrenten achter zich laten.