Dat maakte Microsoft gisteren bekend. MobiComp levert opslag-, content- en databeschermingsdiensten aan een tiental mobiele operators. Ook bouwde MobiComp bijvoorbeeld een applicatie waarmee Facebookgebruikers vanaf hun mobiele telefoon berichten op de sociale netwerksite kunnen plaatsten.

Microsoft wil de diensten en expertise van MobiComp inzetten om zijn besturingssysteem Windows Mobile en webplatform Windows Live te versterken. Financiële details over de acquisitie zijn niet bekend gemaakt.

Focus op mobiel platform

In februari nam Microsoft al Danger over, de producent van het besturingssysteem en multimediasoftware van Hiptop, de gadget die in de VS bekend staat als Sidekick. Die overname voedde de geruchten dat Microsoft komt met een eigen smartphone, de Zune-phone om de iPhone naar de kroon te steken.

Van die Zune-phone is nooit iets vernomen. In plaats daarvan richt Redmond zich op het versterken van zijn mobiele platforms, zo suggereert deze nieuwe acquisitie van MobiComp.

Microsoft heeft hoge groeiverwachtingen voor Windows Mobile, maar zal moeten knokken tegen het dominante Symbian, dat door eigenaar Nokia gedeeltelijk open source gemaakt wordt en het opkomende mobiele OS X van de iPhone en de iPhone 3G.

Daarnaast wordt er veel verwacht van Limo, waar een zwaar consortium achterzit en uiteraard Android, dat op de brede schouders van Google staat.