America Online (AOL) krijgt van Microsoft een eeuwigdurende licentie op de meer dan 800 patenten die nu zijn verkocht. Daarnaast behoudt het zelf nog zo'n 300 patenten en patentaanvragen, waar Microsoft dan weer licenties voor krijgt. Dat zijn niet-exclusieve licenties, wat wil zeggen dat andere partijen ook bij AOL kunnen aankloppen voor deze patenten.

Stil gehouden

De deal is gedaan via een tot op heden stilgehouden patentveiling. Het is onbekend welke andere bieders er waren en wat zij hebben geboden. Microsoft verkrijgt met deze aankoop krachtige wapens in de lopende patentoorlog. De 800 patenten omvatten ook het intellectuele eigendom van instant messaging-pionier ICQ en browser- en webgrondlegger Netscape. Die teloor gegane Microsoft-concurrent is ooit opgekocht door de gevallen online-dienst AOL, in combinatie met serverleverancier Sun Microsystems die later ten onder is gegaan.

AOL noemt Netscape niet bij naam in zijn aankondiging van de deal. Microsoft heeft er übderhaupt geen persbericht aan gewijd. AOL stelt wel dat het tegelijk met de patenten een dochteronderneming verkoopt aan Microsoft. Een anonieme insider heeft de verkoop van de Netscape-boedel verklapt aan techblog AllThingsD van zakenkrant The Wall Street Journal. De verkoper behoudt nog wel de Netscape-merknaam, het -internetportaal en de isp die AOL heeft opgezet onder de vlag van de voormalige browsermaker.

Breed inzetbare patentwapens

AOL-ceo Tim Armstrong heeft vorige maand nog de patenten van zijn firma aangeprezen. Analisten onderschrijven de claims van de nu incasserende topman. Veel van AOL's patenten hebben betrekking op fundamentele technologieën voor online communicatie. Het grootste deel van het patentportfolio, naar schatting ruim 20 procent, geldt voor online communicatie.

Het noodlijdende bedrijf was ooit heel groot met zijn eigen online-dienst, vergelijkbaar met Facebook nu. Daarnaast liep het voorop met e-mail, instant messaging en chatsystemen, waar het ook patenten op heeft. Tot slot heeft het octrooien op technieken voor het weergeven van webpagina's, het optimaliseren van cache-systemen en compressie plus verzending van multimediabestanden.