De softwarefabrikant heeft hiertoe voor een onbekend bedrag het Zwitserse bedrijf Media-streams.com overgenomen, een maker van voip-applicaties.

Microsoft wil de aangekochte technologie aan het eerder deze week gelanceerde Office Live toevoegen. Dit platform ondersteunt nu al realtime communicatie in de vorm van bijvoorbeeld instant messaging, maar voip ontbrak hierin nog.

Dit is overigens niet de eerste concrete stap van Microsoft in de richting van voip. In maart introduceerde het bedrijf de nieuwe im-client Office Communicator 2005 en werden de bijbehorende Communications Server 2005 en webvideodienst verbeterd.

Nadien heeft Microsoft nog een aantal voip-gerelateerde overeenkomsten gesloten. Zo werkt Microsoft sinds juni samen met onder meer AT&T aan diverse voip-systemen en nam het in augustus Teleo over, een maker van internetbelsoftware.

In september maakte Microsoft tevens bekend te gaan samenwerken met Qwest Communications om Amerikaanse mkb-bedrijven te kunnen voorzien van voip-diensten. Om dit te realiseren is nu Media-streams.com aangekocht.

Overigens zal Microsoft de huidige software van Media-streams.com als zelfstandig product blijven aanbieden. Voor de huidige gebruikers is de impact dan ook minimaal, aldus het Zwitserse bedrijf in een verklaring.