Microsoft heeft naast het plan om voor 40 miljard dollar aan aandelen terug te kopen ook zijn kwartaaldividend met 22 procent verhoogd. Het bedrijf lijkt met die twee acties vooral zijn eigen aandeelhouders tot rust te willen brengen. Het extra dividend kost Microsoft 400 miljoen dollar extra per kwartaal.

Aandeelhouders terug in het hok

De extra financiële tegemoetkoming aan de aandeelhouders komt op een moment dat Microsoft in een van zijn meest turbulente periodes in zijn geschiedenis tegemoet gaat. Grote baas Steve Ballmer vertrekt en er wordt druk gespeculeerd over zijn opvolging. Daarnaast heeft het bedrijf net Nokia gekocht, een telefoonmaker die zijn beste tijd heeft gehad. Zowel het nieuwe leiderschap als die stap in de smartphonemarkt maakt beleggers onzeker over de toekomst van het bedrijf.

Microsoft staat ondertussen onder druk van onder meer de activistische belegger ValueAct, die al intern zware druk legde op het management voor de uitkering van meer geld, meldt Bloomberg. Met die investeerder zijn diverse gesprekken geweest, wat uiteindelijk leidde tot een overeenkomst. ValueAct krijgt in het eerste kwartaal van 2014 een directieplaats.