Op de Sysinternals-site worden gratis tools voor de die-hard systeembeheerder aangeboden. De websites zijn het product van het jarenlange werk van Mark Russinovich en diens partner Bryce Cogswell. Al sinds de jaren van Windows NT leveren zij zowel commerciële als gratis software die het leven van de Windows-systeembeheerder veraangenaamt, zoals software voor systeem en dataherstel maar ook bekende tools als de Administrator Pack, ERD Commander, Filemon en Process Explorer.

De overname van Winternals door Microsoft is geen verrassing. De relatie tussen vooral Russinovich en Microsoft, is al jaren erg hecht. Zo verzorgt Russinovich belangrijke interne trainingen voor Microsoft medewerkers en is hij een prominente spreker op Microsoft conferenties zoals TechEd en IT Forum. "Ik heb al lang geleden mijn oog op Mark laten vallen", aldus Jim Allchin, vice-president van Microsoft en verantwoordelijk voor de ontwikkelingen op het Windows platform.

Winternals en Sysinternals zijn belangrijke sites voor Microsoft-beheerders en het middelpunt geworden van een community voor systeembeheerders. Hoe Microsoft de tools die beide sites aanbieden, verder integreert met de bestaande Microsoft producten is op dit moment nog onbekend. Voorlopig zal er echter niets veranderen, zo meldt Russinovich, ook de aangeboden tools zullen vrij te downloaden blijven.

In de aanloop naar de overname door Microsoft, heeft Winternals eerder deze week een lang lopend dispuut met de Amerikaanse systeembouwer BestBuy/Geek Squad afgerond. In April klaagde Winternals BestBuy/Geek Squad aan omdat helpdesk-medewerkers van het bedrijf massaal zonder geldige licentie, software van Winternals zouden gebruiken.