De acquisitie van 'start-up' Powerset kwam niet geheel als een verrassing. Vorige week meldde weblog VentureBeat al dat Microsoft 100 miljoen miljoen dollar voor de dienst had betaald. Bij de officiële aankondiging gisterenavond is geen overnamebedrag bekend gemaakt.

De zoekengineers van Powerset zullen het Live Search team van Microsoft gaan versterken. Het kantoor van Powerset in San Francisco blijft gewoon gehandhaafd. Powerset onthulde vorige maand onder veel media-aandacht en hype een eerste demoversie van zijn zoektechnologie.

Stel een vraag aan Wikipedia

Powerset claimt, anders dan bijvoorbeeld Google, natuurlijke taal te verstaan. Gebruikers hoeven niet na te denken over welke kernachtige zoektermen bij Google het gewenste resultaat geeft, maar formuleren een normale vraag of zin. Google zelf gelooft vooralsnog niet echt in een begrijpende zoekmachine en heeft meer vertrouwen in haar slimme algoritmes.

De methode van Powerset werkt redelijk, maar voorlopig alleen binnen Wikipedia, een zeer goed gestructureerde website. Of en hoe Powerset de rest van het web gaat tackelen is nog onduidelijk. Maar Microsoft kan de semantische technologie wel meteen inzetten in zijn zakelijk zoekdiensten, zoals het indexeren van intranetwerken en digitale archieven.

Yahoo nog steeds in het vizier

De overname betekent overigens niet dat Microsoft klaar is met Yahoo. De Wall Street Journal meldt op basis van 'welingelichte bronnen' dat Redmond toenadering heeft gezocht bij zowel Time Warner als News Corp, de twee mediareuzen die ook al eerder in beeld waren bij de langdurige overnamedans tussen Microsoft en Yahoo.

Yahoo in stukken

Microsoft wil om met een van deze gespierde partners Yahoo in twee stukken te scheuren: de zoektak is voor Microsoft, de 'rest' voor de overnamepartner. Maar WSJ tekent hier meteen bij aan dat deze besprekingen nog in een verkennen de fase zitten en het onwaarschijnlijk is dat dit tot een concrete overeenkomst met Yahoo zal leiden.