Deze overbrugging van het traditionele pc-platform naar de cloud verkeert nog in een vroege ontwikkelfase. Het is een incubatieproject van Microsofts DevLabs. Het uiteindelijke doel is het bieden van 'ouderwetse' client/server-communicatie voor reguliere programma's geschreven in C++ maar dan wel op basis van cloud computing. Casablanca gebruikt hiervoor een asynchroon api-ontwerp (application program interface).

Nieuwe richting voor tools

Microsoft zelf zet het neer als een sdk (software development kit) voor C++. “Casablanca is een reeks libraries voor C++ ontwikkelaars, die gebruik maakt van enkele recente functies van standaardtalen die al beschikbaar zijn in Visual Studio", prijst vice-president Soma Somasegar zowel het project als Microsofts ontwikkelpakket Visual Studio aan. De ontwikkeltopman heeft Casablanca begin deze week aangekondigd in een blogpost.

Hij schetst de nieuwe richting die het bedrijf is ingeslagen voor zijn developertools. “Een typisch voorbeeld zijn applicaties die apparaten verbinden met continue diensten die draaien in de cloud. Om zulke applicaties op efficiënte wijze te ontwikkelen, hebben developers productieve, high-level programmeermodellen en api's nodig om aan te sluiten op en samen te werken met diensten." Tegelijkertijd zijn er ook andere vereisten voor het bouwen van dergelijke clouddiensten, die schaalbaar moeten zijn.

REST, Node.js, Erlang, en meer

Casablanca moet het aanzienlijk makkelijker maken voor C++ programmeurs om zogeheten RESTful diensten te gebruiken en zelf te implementeren. REST is een software-architectuur voor gedistribueerde computersystemen, zoals de verspreide datacenters van cloudomgevingen. Microsoft zelf gebruikt REST voor onder meer zijn cloudopslag SkyDrive, online-agenda en -adresboek Calendar en People, plus voor cloudfoto- en videodienst Photos en Videos. Deze diensten vallen oorspronkelijk onder de Windows Live-merknaam, maar die wordt nu geschrapt.

Developertopman Somasegar legt uit dat Casablanca voortbouwt op de kennis die Microsoft heeft opgedaan met zijn eigen .Net-ontwikkelraamwerk, maar ook met Node.js, en de aloude parallelle programmeertaal Erlang plus nog andere invloeden. Node.js is een open source-project om JavaScript-code ook buiten een webbrowser te kunnen draaien. Het gebruikt de JavaScript-engine V8 van Google.

Makkelijk én schaalbaar

De optelsom van deze alternatieve programmeermiddelen en -methodes moet een modern ontwikkelmodel opleveren dat enerzijds makkelijk is om mee te programmeren en anderzijds schaalbaar, vormbaar en flexibel is. Volgens de vice-president is er een gebrek aan dergelijke simpele tools voor C++ developers. Casablanca moet dat gemis opvullen.

Geïnteresseerde developers kunnen Casablanca alvast dowloaden. Microsoft biedt het project aan als aanvulling op Visual Studio 2010 en op de aankomende nieuwe versie 11 van zijn ontwikkelpakket. Het project verkeert nu nog in een experimentele fase. Zo ontbreekt er nog een koppeling met Microsofts cloudplatform Windows Azure voor Visual Studio 11, en ook voor Windows 8. Ondersteuning voor die twee aankomende producten wordt toegevoegd in een aankomende release van Casablanca.

Microsoft geeft meer uitleg over Casablanca in een 'tv-programma' voor developers: