De instant messaging-dienst (im) van Microsoft, beter bekend onder de oude naam MSN, is nu ook via webmail te gebruiken. De Windows-producent voegt zijn Live Messenger toe aan Hotmail. Gebruikers moeten daarvoor inloggen bij die webmaildienst. Bovenin staat dan de optie om in te loggen op Messenger. Dit werkt ook in Firefox.

Firefox, Linux en Mac

Microsoft biedt al geruime tijd de MSN Web Messenger. Die draait echter op een aparte site, maar functioneert ook in Mozilla 1.6 of hoger. De browser moet echter wel op Windows draaien, vermeldt de aanbieder in de systeemvereisten.

De nieuwe webtoegang tot Microsofts im-netwerk lijkt ook niet onafhankelijk van het besturingssysteem te werken. Bij inloggen op Hotmail vanaf een Mac ontbreekt de Messenger-optie. iPhone-gebruikers komen uit op de mobile-uitvoering van Hotmail, waar de Messenger-login ook ontbreekt. Inloggen op Hotmail vanaf Linux (Ubuntu) levert vreemd genoeg wel webtoegang tot Messenger op.

Voor het Apple-platform is de lokaal te installeren Messenger-client begin dit jaar nog wel ge-update naar versie 7. De im-software is voor het open source Linux nooit uitgebracht. Dankzij emulatie of de Wine-software (Wine Is Not an Emulator) valt Windows-software wel te draaien op Linux.

Er bestonden al webportalen van derden die toegang tot je MSN-account boden, maar dat stuitte nogal eens op wantrouwen; je moet immers daar inloggen. Daarnaast zijn die online-diensten afhankelijk van het im-protocol van Microsoft. Veranderingen daarin moeten zij snel zien te volgen, anders is er het risico van uitsluiting.

Concurrentie

IM-concurrenten als AOL en Google bieden al langer webtoegang tot hun im-netwerken - respectievelijk AIM en GChat (voorheen GTalk). De zoekmachine heeft recent de mogelijkheid toegevoegd voor videochat. Microsoft biedt dat nu niet, het begint met basale im via het web. Dit gebeurt alleen in een beperkt aantal landen. Dat omvat: Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje, Italië, Noorwegen, Japan, China, Canada, Brazilië en Mexico.